Inget avdrag för moms vid missad vidarefakturering
Ett moderbolag fick enligt kammarrätten inte göra avdrag för moms på de kostnader det haft för att stödja sina dotterbolags momspliktiga verksamheter. Anledningen till det var att man missat att vidarefakturera kostnaderna till dotterbolagen.
A AB var moderbolag i en koncern som bedrev näringsverksamhet inom framförallt operationell leasing. Bolaget tillhandahöll tjänster av ekonomisk, administrativ och juridisk karaktär till sina dotterbolag.
A AB hade gjort avdrag för den ingående momsen på samtliga kostnader. Men för att förenkla sin administration hade bolaget från och med oktober 2011 till och med december 2013 inte vidarefakturerat dotterbolagen för deras andel av kostnaderna och momsen. I stället fick A AB utdelning från dotterbolagen.
Skatteverket
Skatteverket nekade A AB avdrag för ingående moms med cirka en miljon kr och påförde bolaget reducerat skattetillägg med cirka 120 000 kr. Skatteverket motiverade sitt beslut med att en verksamhet måste medföra utgående momspliktiga transaktioner för att avdragsrätt för ingående moms ska finnas. Eftersom A AB inte bedrev någon momspliktig verksamhet under den aktuella perioden saknade bolaget avdragsrätt för ingående moms.
A AB överklagade Skatteverkets beslut och framhöll att för statens del innebar det valda förfarandet från bolagets sida ett nollsummespel. Om bolaget valt att vidarefakturera varje dotterbolag för sin andel av de gemensamma kostnaderna skulle detta endast ha fått till följd att bolaget hade redovisat utgående moms på dessa kostnader och samtidigt fått avdrag för den ingående momsen. Eftersom dotterbolagen var registrerade för moms innebar detta att dessa skulle fått avdrag för ingående moms för dessa kostnader.
Förvaltningsrätten
Förvaltningsrätten konstaterade att bolaget inte hade bedrivit någon verksamhet som genererat momspliktiga intäkter. Bolaget hade dock gjort avdrag för den ingående moms det haft för att stödja sina dotterbolags verksamheter. Eftersom bolaget inte fakturerat sina dotterbolag hade bolaget tillhandahållit tjänster utan ersättning. Att bolagets underlåtenhet att fakturera dotterbolagen genererat bolaget intäkter i form av utdelningar innebar inte heller att tjänsterna tillhandahållits mot ersättning, framhöll förvaltningsrätten. Eftersom bolaget inte visat att det hade bedrivit någon momspliktig verksamhet under den i målet aktuella perioden saknades rätt till avdrag för ingående moms. Förvaltningsrätten fann inte heller skäl att medge ytterligare befrielse från skattetilläggen.
Kammarrätten i Stockholm ändrade inte på förvaltningsrättens dom.
Dom 2016-04-19, mål nr 4440-4441-15.
Företagsaktuellt nr 4 2016
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …
Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?
Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …
Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner
När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …