
Fastighetsgåva till eget aktiebolag
Överlåtelse av fastighet till eget aktiebolag för ett pris som understiger taxeringsvärdet betraktas inkomstskattemässigt som gåva. Högsta förvaltningsdomstolen ändrar inte tidigare praxis.
Högsta domstolen, HD, kom i en dom under 2013 fram till att en fastighetsöverlåtelse till eget aktiebolag som sker frivilligt och medför en förmögenhetsöverföring normalt är ett tillskott och ingen gåva, då det saknas en gåvoavsikt gentemot det förvärvande bolaget. Bolaget fick därför betala stämpelskatt trots att ersättningen för fastigheten understeg 85 procent av taxeringsvärdet.
Praxis vid inkomstbeskattningen
Överlåtelse av en fastighet till eget eller närståendes aktiebolag har enligt tidigare praxis från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, räknats som gåva vid inkomstbeskattningen om
- överlåtelsen sker frivilligt,
- eventuell ersättning understiger taxeringsvärdet,
- det sker en förmögenhetsöverföring som berikar mottagaren och minskar givarens förmögenhet,
- närstående eller annan äger cirka 40 procent av andelarna i det förvärvande bolaget, samt
- det finns en gåvoavsikt.
Osäkert
Efter HDs dom 2013 har det varit osäkert vad som gäller vid inkomstbeskattningen. Frågan har varit om en sådan överlåtelse inte heller inkomstskattemässigt är en gåva vilket i så fall skulle innebära att beskattning ska ske som vid en försäljning. Det har Skatteverket hävdat.
Ingen ändring
HFD har nu avgjort fyra förhandsbesked angående den här frågan och i samtliga fall slagit fast att den här typen av överlåtelser även fortsättningsvis ska betraktas som gåva inkomstskattemässigt. Det finns alltså inget enhetligt gåvobegrepp som gäller både civilrättsligt och skatterättsligt. Du måste därför alltid räkna med att ditt bolag ska betala stämpelskatt när du överlåter en fastighet till ditt bolag, eftersom överlåtelsen räknas som tillskott. Men om ovanstående punkter är uppfyllda anses överlåtelsen vara en gåva inkomstskattemässigt.
Dom 2015-06-25, mål nr 5722-14, 5974-14, 417-15 och 429-15
Företagsaktuellt nr 5 2015
Julgåvor – vad gäller i år?
Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …
Undvik kvarskatt nästa år
Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …
Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?
Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …
Fick du slutskattebeskedet i augusti?
Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …
Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår
Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …
Höstaktuellt om semester
Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …
Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!
Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …
Inkomster från uthyrning av olika tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …